Bouw je vangnet

 

 

In de eerste fase na je relatiebreuk voel je je absoluut niet geliefd, ook al  zijn er vrienden en familie om je heen. Dat komt omdat de liefde van die ene persoon die zo belangrijk voor je was, nu is weggevallen.

Belangrijk in deze fase is sociale steun. Sociale steun is een goed medicijn. Het zal de pijn niet wegnemen maar wel verlichten. Het is moeilijk om met gevoelens van verdriet om te gaan. Als je dit deelt met anderen, kan je je eerder ondersteund voelen. Je hoeft je niet te schamen over hetgeen je mee maakt.

Vroeger was je ex jouw wereldje. Dat wil zeggen: je beste vriend, je partner, je steun en toeverlaat. Nu valt die persoon weg. Het is belangrijk om in deze fase zo weinig mogelijk contact te hebben met je ex, omdat je nu een nieuw ondersteunings-netwerk moet uitbouwen. Als je contact houdt met je ex, dan leg je jouw geluk in zijn handen. Het is een beter idee om oude vrienden te contacteren en je te omringen met andere mensen die je graag zien.

Onthoud dat sommige mensen beter zijn in het geven van steun dan anderen. Mensen die uitspraken doen zoals ‘er zijn genoeg vissen in de zee’, gaan voorbij aan jouw verdriet. Dit maakt dat je je miskent en nog eenzamer voelt. Dat je met het gevoel zit dat niemand je begrijpt. Het kan soms gewoon helpen om te zeggen: ‘ik voel me niet zo goed, mag ik je even mijn verhaal doen?’. Gewoon het feit dat er iemand luistert kan al wat betekenen.

  1. Schrijf op wie er lid is van jouw ondersteuningsnetwerk.  
  2. Zijn ze op de hoogte van jouw relatiebreuk?
  3. Weten ze hoe je je voelt?
  4. Ben je eerlijk met ze geweest dat je je slecht voelt?
  5. Heb je ze om hulp gevraagd?